Greenway Architecture

Greenway Architecture logo

Greenway Architecture
7 Wedgewood Crescent BEACON HILL NSW 2100 Australia

Greenway Architecture is an experienced boutique architectural practice, committed to the creation of great houses. We deliver intelligently conceived and well-executed projects. The practice is based in Sydney’s northern beaches and we have a studio in the Hunter Valley. At Greenway Architecture we pride ourselves on listening to our clients’ brief with the utmost detail and respect whilst delivering a unique architectural design that reflects your lifestyle needs. We work as a team with our clients to ensure you are as proud of your home as we are of our architecture!

Driving directions to Greenway Architecture on map

Greenway Architecture on Google Maps

Projects:

Johnson House - Greenway ArchitectureJohnson House - Greenway ArchitectureJohnson House - Greenway ArchitectureJohnson House - Greenway Architecture

Johnson House

Balgowlah, 2009

The aim was to create a house where the family could step above the street level to overlook Sydney harbour. The resultant cathedral ceiling living areas flow out onto an entertaining deck overlooking forty baskets beach adding a spectacular timber and sandstone house to streets dress circle. From within, the house aspires to island living, with simple casual furnishings and a rustic stone fireplace at its centre. The advantage of two street frontages afforded a separate three-car garage pavilion that then linked through the site levels to the house. The layout and structure of the original single storey bungalow was used to maximise the four bedrooms and bathrooms on the ground floor.

Davies House - Greenway ArchitectureDavies House - Greenway ArchitectureDavies House - Greenway ArchitectureDavies House - Greenway Architecture

Davies House

Killara, 2010

Sited in a lush green belt of Sydney’s north. Our brief was to create a quintessentially Australian home of understated elegance, and to incorporate passive services and systems to ensure a minimum running carbon footprint for the life of the building. A large house already, it was re-designed to accommodate 3 generations of family ‘ allowing for privacy and communal living as desired. The original ground floor of the house was built up against a rock ledge, which runs along the back of the site and dictated the location of the existing swimming pool beside ‘ what was, the first floor sleeping quarters. Now all the family living areas are on the first floor, including a new pool house pavilion. These spaces surround and focus out to the swimming pool ‘ providing for ample separation of the bedrooms from the public realms of the house. The ground floor accommodates a master bedroom ‘wing’ inclusive of a private sitting and study areas that enjoy, the long ago-established magnolia garden in the front landscaping. The client’s emphasis on building a house with a minimum running carbon footprint saw the inclusion of a large water harvesting system. Enough photovoltaics located on the northern exposed rake of the roof, to power the entire house and a solar air freshener system that manages air temperature and exchanges between outside and in to ensure ‘ particularly on the ground floor areas ‘ there is continual fresh air exchange ‘ even when the windows are closed. Ceiling fans are used extensively through the house, as is motion sensored LED lighting. Landscaping utilising drought resistant planting has also contributed significantly to unnecessary water usage. And in short the house generates enough power and water to service its needs.

Mann House - Greenway ArchitectureMann House - Greenway ArchitectureMann House - Greenway ArchitectureMann House - Greenway Architecture

Mann House

Balgowlah Heights, 2011

Wanting a contemporary outcome with relaxed planning to the entertainment areas, this design allows for a seamless flow between each and out to the outdoor rooms adjacent. The living rooms have been designed especially to maximise their access to natural northern light. Privacy between the bedrooms is achieved by locating them over three levels

Tags:

TOP Australian Architects