Hobbs Smith Holmes Architects

Hobbs Smith Holmes Architects logo

Hobbs Smith Holmes Architects
Suite 4 78-82 Collie Street ALBANY WA 6330 Australia

Hobbs Smith Holmes Architects are a versatile organisation headed up by father and daughter architects Geoff Holmes and Roslyn Holmes. We offer a personalised service from design, using 3D modelling, through to contract administration to ensure projects are delivered to the highest quality. We also specialise in inspection reports. We take on a wide range of projects from minor residential works and interior fit-outs to large commercial projects and civic buildings. We are passionate about making architecture accessible and believe good design can enrich your life, bringing sustainability principles to each project and have been operating locally for 50+ years.

Driving directions to Hobbs Smith Holmes Architects on map

Phone: 0898474469

Hobbs Smith Holmes Architects on Google Maps

Projects:

Hill St Alteration & Addition - Hobbs Smith Holmes ArchitectsHill St Alteration & Addition - Hobbs Smith Holmes ArchitectsHill St Alteration & Addition - Hobbs Smith Holmes ArchitectsHill St Alteration & Addition - Hobbs Smith Holmes Architects

Hill St Alteration & Addition

Albany, 2012

The main emphasis of the design was to maximise the views from the property. The existing residence was a gable roofed rectangular structure built boundary to boundary with views to the west from the rear rooms. The aim with the addition was to maintain the views from the existing rooms while adding new livings areas on the west side of the residence. The was achieved by rotating the additions by 15 degrees allowing existing views to be maintained and new picture windows to be formed in the addition facing the view. The rotation also opened up an area to the north side of the addition for an outdoor area and allowed northern sun into the house. The new entry was also rotated on the same angle to provide a connection between the front and back, giving a glimpse of the view when you enter the residence. The telescope shape of the addition focusing your attention on the stunning view The slit window between the master bedroom and the living room gives a perfect view from the bed of the master bedroom out across the harbour while still providing privacy from the living space.

Preiss St - Hobbs Smith Holmes ArchitectsPreiss St - Hobbs Smith Holmes ArchitectsPreiss St - Hobbs Smith Holmes ArchitectsPreiss St - Hobbs Smith Holmes Architects

Preiss St

Albany, 2009

Exploring the idea of a courtyard house, which is very suited to the Albany climate, this house is designed to look in on itself with large north facing glazing along the north side of the living area facing the courtyard deck. The lounge room and study also have smaller vertical windows facing the deck as well as high level windows looking out to the trees. The house is designed for affordability and efficiency in both its passive solar design and use of space. There are no corridors and for a small floor area of 136m2 it feels very spacious. Designed using a grid to minimise material waste and using simple available timber sizes made this project possible on a tight budget. Built on an 11m wide 405m2 lot it is also an example of what you can do on a tight site.