Porebski Architects Pty Ltd

Porebski Architects Pty Ltd logo

Porebski Architects Pty Ltd
Level 1 97 Rose Street CHIPPENDALE NSW 2008 Australia

Porebski Architects was established in 1971. Based in Sydney, we work on a range of project types from high quality individual residences to commercial commissions throughout Australia. As a team we are focused on delivering cleverly designed and well executed projects. We look to all elements – overall concept, physical context, environment, and budget ‘ to identify how our design needs to respond and be delivered. Utilising lateral thinking and spatial design, we look to maximise light, space views and storage in every project and by having a strategic and practical approach to architecture leads to our key to your success.

Driving directions to Porebski Architects Pty Ltd on map

Porebski Architects Pty Ltd on Google Maps

Projects:

P + R Houses - Porebski Architects Pty LtdP + R Houses - Porebski Architects Pty LtdP + R Houses - Porebski Architects Pty LtdP + R Houses - Porebski Architects Pty Ltd

P + R Houses

Woollahra NSW, 2002

A large parcel of land with a late 19th Century cottage was subdivided to allow the construction of a new house and substantial additions to the existing heritage cottage. The new buildings form a continuous two storey structure along the southern boundary. The planning allows for the living areas and bedrooms to face north opening up to the courtyard and garden areas of the respective houses. All the service areas are located along the southern side of the building. Constructed of concrete and masonry with elements of exposed concrete defining the structure, while a lighter timber structure forms a layer on the north and forms a ‘verandah’, balconies and circulation space. The use of external blinds has been used to create an interesting play of light internally and to allow for various patterns when viewed externally. This project won the 2004 Woollahra Conservation Award.

Mosman House - Porebski Architects Pty LtdMosman House - Porebski Architects Pty LtdMosman House - Porebski Architects Pty LtdMosman House - Porebski Architects Pty Ltd

Mosman House

Mosman NSW, 2005

A new residence on a step site on Mosman. The house was designed as two pavilions centred around a protected courtyard. The house is entered from the street level on the first floor with a wide stair bringing people down to the main living areas. The main living rooms open up to the central courtyard which has a louvred roof to allow for all weather use. The house consisted of a combined living, dining and kitchen area, home theatre and service areas on the ground floor and 3 bedrooms, study, garaging and entry on the first. The two levels were connected by the stair (and also by a lift). A pool, spa, cabana and bbq terrace is located to the rear of the property. The house has an off-form concrete frame which was left exposed. Concrete block was used for the external walls. The interior was more refined with plaster walls, American oak joinery, aluminium windows and louvres and grey limestone floors. A striking saw tooth zinc roof was utilised that brought light into the centre of the house. The design and materials created an openness that integrates the indoor and outdoor areas, created a free flowing connection between the main rooms and outdoor areas.

Country House - Porebski Architects Pty LtdCountry House - Porebski Architects Pty LtdCountry House - Porebski Architects Pty LtdCountry House - Porebski Architects Pty Ltd

Country House

NSW, 2008

A large country estate with resort facilities was designed across an escarpment that dropped 30m. The house contained an open planned living, dining room and kitchen, home theatre, four bedrooms, two studies, library, games room and guest living area, gymnasium, indoor pool, covered outdoor living and various terraces and courtyards. The building was designed along a central gallery with all rooms facing the magnificent bush views. The gallery links the pavilions to create an area for the display of art work. The building is designed into four pavilions that create courtyards to provide protection form the high winds that the area gets allowing the owners to always find a protected outdoor area. The building included carefully detailed timber windows, screens, pergolas and eaves. External walls were bagged or stone clad and the main gallery and external terraces used slate rough paving creating a rustic rural ambience to the house. The bagged walls and paving continuing into the gallery areas of the house to create a connection with the outdoors and the courtyards. The works also involved a new timber constructed stable and extensive landscaping, creation of a new drive to provide a scenic entry into the site that takes in the views and one past the new stables and gardens.

Tags:

TOP Australian Architects