Site Architecture Studio

Site Architecture Studio logo

Site Architecture Studio
Level 3 56 William Street PERTH WA 6000 Australia

We are a Perth based architecture and design practice focussed on providing unique design responses for public and private clients. Our responses are discovered through a collaborative process of enquiry and debate with clients and staff to establish strong design values and concepts with a shared vision. These architectural ideas are researched and rigorously tested throughout the design process resulting in relevant and meaningful architecture. The practice has project experience in all phases from master planning, site feasibility and brief formulation, to design, documentation, contract administration and project management for a range of project types from $0.5M – $20M.

Driving directions to Site Architecture Studio on map

Site Architecture Studio on Google Maps

Projects:

Mercedes College New Learning Centre - Site Architecture StudioMercedes College New Learning Centre - Site Architecture StudioMercedes College New Learning Centre - Site Architecture StudioMercedes College New Learning Centre - Site Architecture Studio

Mercedes College New Learning Centre

Perth, 2011

Following the Master Plan process, Stage One established the immediate need for a new Teaching Facility and Sports Precinct incorporating the existing swimming pool. To respect the existing adjacent heritage buildings, we treated the scale and massing of the building as three separate forms: a 3 storey teaching building with a link to the new Gymnasium/ sports Centre. The project maintains the relatively conservative image of the College to the Street through its ordered façade. Visual and physical connections were made with Hay Street to open the school up to the City and facilitate community use of the new Sports Centre, Gymnasium, Swimming Pool and College Hall. A continued patterned screen ribbon runs through the project acting as acoustic buffer, sun screen, roof canopy and floor, weaving in and out of the buildings, revealing and concealing the activities within. The established rhythm of the College Chapel and the adjacent buildings is reflected in the repetition in the openings and piers of the teaching block façade. The large spanning skeletal structure allows the teaching floors to be reconfigured to suit changes in learning and teaching requirements through curriculum advances. This adaptable building is designed to be read like a 3D text book to stimulate the multiple modes of student learning. This move away from the traditional cells and bells approach to learning and shifts the learning out of the classroom and into the corridors and outside spaces.

Hahn Electrical Offices & Warehouse - Site Architecture StudioHahn Electrical Offices & Warehouse - Site Architecture StudioHahn Electrical Offices & Warehouse - Site Architecture StudioHahn Electrical Offices & Warehouse - Site Architecture Studio

Hahn Electrical Offices & Warehouse

Welshpool, 2009

The new Perth headquarters provides a unique identity for contracting company Hahn Electrical. A 600m2 workshop with 800 m2 two storey office building , this project, like most commercial – industrial projects, had to be durable, low maintenance, energy efficient and allow for future expansion. The building is essentially three elements: Workshop, Offices and Screen. The external sun screen acts like a veil for the offices behind which are ‘extruded’ from the workshop. The veil shades the office element and links it to the workshop through a strong sculptural curve, symbolic of the company’s elliptical logo. The innovative curved veil essentially has two functions; a shading device protecting the office walls and energy efficient glass from solar heat gain, and a symbolic device reflecting a distinct Hahn corporate image. The veil masks the economical insulated tilt-up concrete construction of the offices behind and minimises ongoing running costs of artificial lighting and air conditioning. Paint colour and textures were also used to play interesting light effects on the fa’ade at different times of day. Landscaping was carefully selected for its low / no maintenance and designed to reflect the red gravel of the Company’s origins in Kalgoorlie.

Sports Pavilion Armadale Christian College - Site Architecture StudioSports Pavilion Armadale Christian College - Site Architecture StudioSports Pavilion Armadale Christian College - Site Architecture StudioSports Pavilion Armadale Christian College - Site Architecture Studio

Sports Pavilion Armadale Christian College

Bedfordale, 2010

Armadale Christian College took advantage of the available BER funding to replace their existing hard courts which were in poor condition. Designed as a multi-purpose venue mainly for the college, the facility is used extensively outside of school hours for extracurricular and local community activities. The project was situated over the existing hard courts between a car park, existing sports storage shed and the eastern playing field. The project brief took into consideration the future master plan for the college and potential further community focus of the pavilion and sports grounds. The design concept was to provide a simple, economical pavilion which took advantage of the surrounding naturally wooded landscape rather than resemble an enormous closed shed. The simple structure allows natural ventilation to be drawn through the building via large roof mounted vents. The Translucent cladding enables daytime use without any artificial lighting. Rainwater is also captured for reuse through a single oversized gutter. Overall, the project sits comfortably in its physical context. It has a strong relationship with the college while maintaining independence for the local community. It serves as a lantern, guiding users through the trees to the site after hours.

Tags:

TOP Australian Architects