Adriano Pupilli Architect

Adriano Pupilli Architect logo

Adriano Pupilli Architect
PO Box 770 MANLY NSW 2095 Australia

Adriano Pupilli Architect is a Sydney-based architecture practice crafting buildings for People and Place. We are committed to the design of bespoke residential spaces that respond intimately to our client’s lifestyles, and living breathing buildings that blur the boundary between architecture and landscape. We generate clean simple forms, drawing from a delicate pallet of renewable materials, raw and honest yet refined and nurturing. Our architecture draws its inspiration from the people we work with, the way they live and how they aspire to live. From concept to construction we guide our clients each step of the way, delivering outstanding design on time and on budget.

Driving directions to Adriano Pupilli Architect on map

Phone: 0415302520

Adriano Pupilli Architect on Google Maps

Projects:

The Hacienda - Adriano Pupilli ArchitectThe Hacienda - Adriano Pupilli ArchitectThe Hacienda - Adriano Pupilli ArchitectThe Hacienda - Adriano Pupilli Architect

The Hacienda

Manly NSW, 2014

The Hacienda | Big Ideas for a Small Art Deco Apartment Location: Manly, Sydney Northern Beaches NSW Floor area: 42sqm Scope of service: Concept design through to construction administration. Collaborators: Builder: Anthony Joseph, East Coast Homes; Joinery: Erich Gruber, Fine Earth Joinery; Engineer: Charles Blumer, SDA Structures Program: The brief was to breath new life into an un-renovated 42sqm one bedroom apartment from the 1930s to provide sufficient relax, play and work spaces for a young professional couple. New work was designed to incorporate as much of the existing structure and character of the art deco apartment as possible, for both economic reasons as well as to respect the original detailing and design intent. Oak floors were revealed below worn carpet, original wall chamfers echoed in new joinery and partitions. The original brick storage cupboards were retained and made into structural elements, then re-lined to perform new functions. Wall hung joinery floats across the polished oak floors of the living room, new programs are contained within; fold-out office / desk and also a media centre. The joinery continues towards the bedroom and becomes a wardrobe and bulk store. Pattern and colour come from the inherent qualities of the materials themselves. Transforming a cluttered and cramped apartment into a to spacious, calm and joyful home for two.

Pandanus Eco Resort - Adriano Pupilli ArchitectPandanus Eco Resort - Adriano Pupilli ArchitectPandanus Eco Resort - Adriano Pupilli ArchitectPandanus Eco Resort - Adriano Pupilli Architect

Pandanus Eco Resort

Lord Howe Island, NSW, 2013

Pandanus Eco Resort, Conference Centre and Cooking School | A Proposal for Self-Sufficient, Re-Locatable & Low-Impact Tourism Facilities on Lord Howe Island Location : Lord Howe Island, Australia Floor area : 10,000 sqm site area Scope of service : Concept Masterplan Program : Replacement of ageing resort facilities with world-class low-impact dining and bar, cooking school, local produce garden, conference hall, staff accommodation and cafe/deli facilities that: -Creates opportunities for visitors to interact responsibly with the diverse flora and fauna throughout the site. -Respects significant native vegetation and natural ecologies on and surrounding the site. -Has the potential to be completely self-sufficient; generate energy, harvest rainwater and food producing plants, onsite grey-water detention, treatment and reuse system, and waste recycling depot. -Provides a pilot for investigating minimal, lightweight and low impact guest accommodation that may translate to other environmentally sensitive sites across the globe.

Bondi Studio - Adriano Pupilli ArchitectBondi Studio - Adriano Pupilli ArchitectBondi Studio - Adriano Pupilli ArchitectBondi Studio - Adriano Pupilli Architect

Bondi Studio

Bondi Junction NSW, 2012

The brief called an affordable strategy to turn this building into a habitable and useful structure to assist in the day-to-day business of providing accommodation, as well as associated youth services held onsite such as driving lessons, education and training. A design strategy was developed in close consultation with the client, and rather than starting from scratch it was decided to retain the existing brick walls and footprint of the garage. The concept was to minimise disruption to the streetscape while also retaining and respecting the existing layers of social heritage on the site, the bounding walls of the garage contributing a unique layer (or story) in the rich tapestry of buildings that surround the site. Working within the original walls of the garage, a floating skillion roof sloping up to the north is introduced to achieve habitable room height below, scooping natural light and ventilation into the spaces below via louvre highlight windows to the north and polycarbonate translucent panels to the east and west gables. The new roof rests on three independent portal frames freeing up the brick outer skin to be used as an external cladding that is immediately at one with its context. The building employs passive solar design to moderate the internal temperature naturally for most of the year.

Tags:

TOP Australian Architects