Booth & Watts

Booth & Watts logo

Booth & Watts
3 Charles Street South SOUTH LAUNCESTON TAS 7249 Australia

Booth&Watts is an award winning collaborative studio established between an architect/designer and an artist. Our explorations sit at the intersection of architecture, visual art, design, academia, research and digital training As an architecture and design office, we offer full architectural services. This includes, site assessments, conceptual design, design development (planning & building permit stages) contract administration and delivery and post occupancy studies. Integral to every project we undertake is an ingrained understanding of our clients brief, environmental and sustainable practices, contextual sensitivities and financial implications and practicalities

Driving directions to Booth & Watts on map

Phone: 0418501973

Booth & Watts on Google Maps

Projects:

Harrington House - Booth & WattsHarrington House - Booth & WattsHarrington House - Booth & WattsHarrington House - Booth & Watts

Harrington House

Hobart, 2012

Situated in the central business district of Hobart, Harrington house is an adaptive re-use of a heritage-listed warehouse, repurposing it as a contemporary private dwelling and studio. The challenging nature of the site was embraced by the architect/owner/builder. A fine balance was sought between demolition and restoration, traditional and contemporary techniques and, environmental capacity and urban site constraints. The existing site comprised two dilapidated brick buildings; a central driveway and a surrounding convict brick and sandstone wall. The new construction wraps in and around the original elements, resulting in minimal demolition. A conscious decision was made to salvage and repurpose all demolished materials for later use. Contained within the existing building footprint the internal planning is organised to minimise noise from the surrounding streets and adjoining nightclub. This allows the main living areas to gain maximum direct natural light through a northeast facing glass wall. This solar energy is passively stored in the exposed concrete floor and radiated into the building during cooler periods. The project was awarded the People’s Choice Award and a Jury Commendation (residential alterations & additions) at the 2012 Tasmanian Archtiecture Awards.