Bower Architecture

Bower Architecture logo

Bower Architecture
28 King Street PRAHRAN VIC 3181 Australia

Bower Architecture is a practice of young architects who provide innovative and environmentally sustainable Architecture which is driven by function, clarity and beauty. We recognize the ongoing strength in simple and elegant design solutions and our processes are underscored by this aim. Bower is committed to and skilled at solving your brief, meeting your budget and managing the ongoing challenges that a site and its context presents. We take pride in the design and delivery of projects that consistently exceed expectations. Bower offers a full range of Architectural, Interior Design and Masterplanning services.

Driving directions to Bower Architecture on map

Bower Architecture on Google Maps

Projects:

Caulfield Residence - Bower ArchitectureCaulfield Residence - Bower ArchitectureCaulfield Residence - Bower ArchitectureCaulfield Residence - Bower Architecture

Caulfield Residence

Caulfield, Victoria, 2009

For this new residence of over 400sqm in Caulfield the use of black zinc and charcoal block externally contrasts with and conceals a surprising interior flooded with natural light. A series of north facing living volumes, ranging in scale from expansive to intimate, are arranged beside, behind and over a central courtyard. The house is zoned into the downstairs area for the residing couple and the upstairs for their grandchildren. The central courtyard and a void running the length of the house connect these zones and allow natural light to be captured absorbed and bounced throughout the house.

Caulfield Extension - Bower ArchitectureCaulfield Extension - Bower ArchitectureCaulfield Extension - Bower ArchitectureCaulfield Extension - Bower Architecture

Caulfield Extension

Caulfield, 2009

Inspired by the established palms in the northern rear garden, the owners envisaged a place of many living and entertaining possibilities within a deluxe resort type atmosphere. Connected living zones create a series of layered spaces, from the double height entry atrium gallery to the hidden rear oasis, which contains a series of indoor/outdoor living spaces with built in daybeds, dining areas, outdoor showers and a hidden outdoor powder room, all arranged around the swimming pool.

Richmond Commercial Conversion - Bower ArchitectureRichmond Commercial Conversion - Bower ArchitectureRichmond Commercial Conversion - Bower ArchitectureRichmond Commercial Conversion - Bower Architecture

Richmond Commercial Conversion

Richmond, 2008

A commercial fitout for a narrow two storey brick warehouse in Richmond. The interior layout was reconfigured to locate services at the lower level to maximize natural daylight to the upper level work areas. A new void cut near the entry allows light from the new roof windows to flow into lower level workspaces and reception area. Breakout areas scattered throughout allow for regions where different workgroups can interact. Existing features such as original brickwork and the steel framework of

Tags:

TOP Australian Architects