Chan Architecture Pty Ltd

Chan Architecture Pty Ltd logo

Chan Architecture Pty Ltd
48 Keele Street COLLINGWOOD VIC 3066 Australia

Chan Architecture is a design-focused architectural office specialising in high quality residential projects across Melbourne. After several years working with some of Melbourne’s most respected architectural firms, Anthony Chan (BArch, BPD, ARBV, AIA) established Chan Architecture in 2007. Since then, Chan Architecture has completed a number of successful residential projects across Melbourne, including renovations and extensions, new houses and multi-unit developments.

Driving directions to Chan Architecture Pty Ltd on map

Chan Architecture Pty Ltd on Google Maps

Projects:

Brighton Residence - Chan Architecture Pty LtdBrighton Residence - Chan Architecture Pty LtdBrighton Residence - Chan Architecture Pty LtdBrighton Residence - Chan Architecture Pty Ltd

Brighton Residence

Brighton, 2011

This project involved a ground level renovation plus a first floor extension to an existing dwelling in the bayside suburb of Brighton. The challenge for the ground level of this project was to maintain and respect the positive aspects of the original 1980s dwelling, whilst renovating and improving those aspects that were no longer suitable for the needs of a young family. So we relocated the laundry, renovated two bathrooms, introduced a light well/stairwell and enlarged the kitchen area which was small and inefficient. The brief for the first floor extension was to create two bedrooms, two bathrooms and a study, however the real challenge was to design the extension such that view from master bedroom was light and spacious, but did not overlook or overshadow the surrounding neighbours, as well as make an architectural ‘statement’ when viewed from the backyard. The response was to create a sharp, clean, modern ‘box’ that cantlievered over the existing house. To the western facade, we introduced a series of angled shutters that allowed the view from the master bedroom to be light and spacious, whilst providing shade to the west and eliminated any overlooking issues.

Abbotsford Renovation/Extension - Chan Architecture Pty LtdAbbotsford Renovation/Extension - Chan Architecture Pty LtdAbbotsford Renovation/Extension - Chan Architecture Pty LtdAbbotsford Renovation/Extension - Chan Architecture Pty Ltd

Abbotsford Renovation/Extension

Abbotsford, 2012

This project involved renovating an existing double fronted Edwardian home and adding a rear and first floor extension on a tight site in the inner city suburb of Abbotsford. Working with numerous site constraints, including an existing easement running diagonally through the site, large existing trees, a west facing block, site access issues and difficult soil conditions, the response was to create an extension that not only addressed all these issues, but created an integrated solution that responded to the constraints in a creative manner. The curves in the design, in both plan and elevation, were not only a response to the site constraints, but were introduced to create more dynamic, fluid forms, whilst making reference to the bull-nosed, corrugated iron verandah roofs of the typical Edwardian home. The green colours on the rear fa’ade made reference to the colours of the existing Eucalyptus trees on the site, as well as providing a fresh contrast to the other colours on the fa’ade. By varying ceiling heights internally, we were able to let natural light into the house via clerestory windows and an internal courtyard.

Camberwell townhouses - Chan Architecture Pty LtdCamberwell townhouses - Chan Architecture Pty LtdCamberwell townhouses - Chan Architecture Pty LtdCamberwell townhouses - Chan Architecture Pty Ltd

Camberwell townhouses

Camberwell, 2011

This project is a side by side dual occupancy development in Camberwell. The brief for each luxury townhouse was for a home office, downstairs master bedroom and large kitchen, living and dining areas downstairs. Upstairs were to have two bedrooms and a second living space. The response was a design that was carefully planned to allow for effective zoning of living spaces, high ceilings and the ability of each room to have natural light. The front rooms have been designed to take advantage of views to the street trees to the front of the property, whilst the rear living spaces have been designed to take advantage of the northern light and the outlook to the backyard.

Tags:

TOP Australian Architects