FMD Architects

FMD Architects logo

FMD Architects
Level 3 358 Lonsdale Street MELBOURNE VIC 3000 Australia

A small to medium sized practice focusing on residential and multi-residential projects,boutique commercial interiors and custom-made furniture.

Driving directions to FMD Architects on map

Phone: 0396709671

FMD Architects on Google Maps

Projects:

Pergola - FMD ArchitectsPergola - FMD ArchitectsPergola - FMD ArchitectsPergola - FMD Architects

Pergola

Brunswick, 2010

The proposed structure was to perform as an intermediary space between the interior and the exterior, maximising the potential to reside within the garden. Perforated panels cladding the building draw their origins from common suburban trellis, while referencing the decorative examples of pergolas from previous eras. The use of digital laser cutting techniques allows a modern interpretation of a classical garden structure.

Tree house - FMD ArchitectsTree house - FMD ArchitectsTree house - FMD ArchitectsTree house - FMD Architects

Tree house

Lorne, 2009

The beach house contains individual zones for the couple and their 2 adult daughters, with opportunities to separate access between the spaces. A large Living and Dining space with outdoor entertaining areas were created, within which all family members and friends can congregate. Another important brief requirement was a space in which the client can practice yoga, offering spatial isolation with an external outlook. The trees were a dominant feature on the site which were to be preserved. The need for multiple flexible zones and the need for spaces, which allowed both isolation and congregation, were also major considerations. The curved path from the main living to the main bedroom offers an example of the Yoga’s influence, as the external and internal walls between these spaces stretch themselves in 3 dimensions around the trees. The trees presence is constant yet varies both internally and externally. The impact from the street as well as the views of the trees from the interior, and the light they cast both on and within the house creates a balanced relationship between the built form and nature, which in turn is continually evolving as the trees grow and the light changes.

K House - FMD ArchitectsK House - FMD ArchitectsK House - FMD ArchitectsK House - FMD Architects

K House

Windsor, 2009

The aim of the renovation was increase the natural amenity of the main living spaces and modernise the existing fabric while maintaining a balanced relationship with the period features at the street end of the residence. The existing building consisted of a series of renovations at the north end of the house. No consideration to accessing natural light seem to have been considered as the roofs and eaves sloped downward to the north, shielding any access to natural light, hence causing a very dark interior living space. The building footprint remained the same, but the roof structure and associated wall heights were modified to suit the new roof design. New full height glazing was installed on the north fa’ade to maximise light into the house. While originally intended to taper upwards to the north evenly at both ends, reworking of the shared party wall became difficult so it was decided to taper the ceiling to one side only. This circumstance was embraced as an opportunity to create an asymmetrically tapering space, with both the walls and ceiling faceting around the existing structure toward the north eastern end. This in turn affected the joinery design; with the island bench folding and faceting its north face in mirror reflect and be a participant in the interior architecture.

Tags:

TOP Australian Architects