Mitsuori Architects

Mitsuori Architects logo

Mitsuori Architects
Level 1 68 Oxford Street COLLINGWOOD VIC 3066 Australia

Mitsuori Architects is a design led practice founded by Melissa Lim & Matthew Murfett. We design high quality architecture that merges aesthetic values with careful planning and thoughtful detailing to create buildings that are a joy to inhabit. Our directors have worked for world renowned architectural practices on major cultural, commercial, boutique residential and interior design projects in Australia, UK, Europe and the USA. Our large scale project experience is combined with the flexibility of a smaller practice, enabling us to provide our clients with the highest level of personalised service.

Driving directions to Mitsuori Architects on map

Phone: 0394173313
Website:

Mitsuori Architects on Google Maps

Projects:

Armadale House 2 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 2 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 2 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 2 - Mitsuori Architects

Armadale House 2

Armadale, 2014

This refurbishment and extension to an existing Victorian style house in Armadale focused on the creation of a discreet new addition to make the most of a compact site. We proposed a 2 storey building form with a compact footprint to retain as much of the rear garden as possible. The upper floor houses a master suite and terrace designed as fully private spaces with controlled views of the rear garden through a fine timber screen. The first floor is set back to create a recessive building element when viewed from the rear garden and neighbouring property. An open plan living room at ground floor features polished concrete floors, warm white walls, refined timber joinery elements and floor to ceiling glazing. A clean, natural palette of materials is used to bring texture and warmth to the space whilst still allowing the clients to personalise it as they wish. Natural timber elements, dark zinc standing seam cladding and bespoke window joinery give the building a crafted and enduring architectural quality.

Armadale House 1 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 1 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 1 - Mitsuori ArchitectsArmadale House 1 - Mitsuori Architects

Armadale House 1

Armadale, 2013

This project involved refurbishment and extension of an existing heritage home in Armadale. The brief called for elegant and striking contemporary design solution to transform this double fronted Victorian style house into a generous family home. The design concept proposed a sculptural two level addition which connects seamlessly to the north facing landscaped courtyard, terrace and garden. Special consideration was given to preserving the historical streetscape, with the new addition separated from the existing building by a glazed walkway to provide a large setback that ensures it is not seen from the street. A series of simple folded planes have been utilised to define spaces, control views, shade windows, and articulate the form of the building so as to reduce the visual impact of the first floor when viewed from the rear garden

South Melbourne House 1 - Mitsuori ArchitectsSouth Melbourne House 1 - Mitsuori ArchitectsSouth Melbourne House 1 - Mitsuori ArchitectsSouth Melbourne House 1 - Mitsuori Architects

South Melbourne House 1

South Melbourne, 2014

This refurbishment of an existing double storey terrace house in South Melbourne opens up the entire ground floor and encloses an existing courtyard to create a communal multi-zoned family space that incorporates a lounge, quiet sitting room, and dining/kitchen areas. The family’s values of living and working together in shared spaces underpin this architectural design solution. Our client requested that the design focus on the creation of interesting internal spaces that would allow the family to enjoy time together whilst also providing separate zones for studying, reading, socialising and relaxing. A sculpted timber stair wraps around a sky lit void and acts as a central ‘node’ which connects the main living space with a first floor studio, concealed master bedroom and children’s bedroom zone. The existing concrete floor slab has been ground and polished to expose the dark bluestone aggregate, which is offset against crisp white walls and refined timber and stone joinery elements to create a light, serene space with a natural, refined aesthetic.

Tags:

TOP Australian Architects