PTMA Architecture

PTMA Architecture logo

PTMA Architecture
3 Lakeview Place The EcoVillage CURRUMBIN VALLEY QLD 4223 Australia

We are a design partnership focusing on small scale commercial, mixed use, and residential projects. Includes unit, townhouse and house designs and renovations. Partners Peter McArdle and Teresa Wuersching exploration of how addressing place, time, materials and some happy ‘accidental’ architecture can enrich the experience clients enjoy through their projects. Assisting clients towards sustainable outcomes.

Driving directions to PTMA Architecture on map

Phone: 0756410415
Website:

PTMA Architecture on Google Maps

Projects:

Ecovillage Highlands Home - PTMA ArchitectureEcovillage Highlands Home - PTMA ArchitectureEcovillage Highlands Home - PTMA ArchitectureEcovillage Highlands Home - PTMA Architecture

Ecovillage Highlands Home

Currumbin Valley, 2012

We designed this home for a Sydney based couple. They were relocating their growing family to the Gold Coast to enjoy the lifestyle change, and house their growing family. The house is located in the Ecovillage in Currumbin Valley, and is designed to enhance the potential of their family to live more sustainably and connect to their community. The site has views over the surrounding valley through to the ocean. The 2 storey house design faces north to catch the winter sun. It is designed around a 2 storey central indoor courtyard with a 2 storey glass door which opens to the view, the winter sun, cooling summer breezes, and their future neighbours.

Brisbane Hinterland - PTMA ArchitectureBrisbane Hinterland - PTMA ArchitectureBrisbane Hinterland - PTMA ArchitectureBrisbane Hinterland - PTMA Architecture

Brisbane Hinterland

Mt Nebo, 2012

This home was designed for a couple who were moving from their Inner City Brisbane Townhouse, to their new hinterland location. With views over the valley out to Moreton bay, and a steep hillside site: the house is designed with a small footprint over 2 levels. This helps to minimise the impact on the heavily vegetated site, catches the views and prevailing breezes, and separates their artist retreat downstairs from life upstairs. A ramped bridge link accesses the house to allow them to remain there and live on one level when they reach retirement age. It also allowed the house to be built around mature rainforest species trees.

Gold Coast Hinterland - PTMA ArchitectureGold Coast Hinterland - PTMA ArchitectureGold Coast Hinterland - PTMA ArchitectureGold Coast Hinterland - PTMA Architecture

Gold Coast Hinterland

Maudsland, 2011

A family retreat designed on acreage for our clients, with their adult kids and extended families. The house is designed around a central corridor which acts both as the primary circulation, heat sink for the winter sun, ventilation control, and privacy device for each open room. The home is design to allow it to be self sufficient to the degree the client wishes to achieve this in coming years. It has significant water storage, on site treatment of it’s own sewerage, pv solar power, solar hot water, and planned edible gardens with a large and cool larder for food storage.

Tags:

TOP Australian Architects