Angus Mackenzie Architect

Angus Mackenzie Architect logo

Angus Mackenzie Architect
Level 1, Studio 2 3 – 7 Danks Street WATERLOO NSW 2017 Australia

The practice prides itself on its unerring commitment to an energetic and collaborative approach.We strive to commit an above average allocation of time and resource to each individual project and we greatly value transparency; providing clear advice on the various costs involved with projects, including council and consultants

Driving directions to Angus Mackenzie Architect on map

Phone: 0403845590

Angus Mackenzie Architect on Google Maps

Projects:

Maroubra House - Angus Mackenzie ArchitectMaroubra House - Angus Mackenzie ArchitectMaroubra House - Angus Mackenzie ArchitectMaroubra House - Angus Mackenzie Architect

Maroubra House

Maroubra, 2013

A private central courtyard surrounded by a simple single storey living pavilion, aims to provide a young family with privacy from overlooking neighbours on three sides. Natural materials have been used throughout, with burnished concrete floors flowing out onto Tallowood timber decks through large, Western Red Cedar sliding doors. Dramatic light shafts draw natural light into the existing front portion of the house, and provide added natural ventilation. Insulated cavity brick walls and a concrete floor on ground, combine with low-e glazing to provide year round comfort to the owners, and will keep their energy costs to a minimum.

Antrim - Angus Mackenzie ArchitectAntrim - Angus Mackenzie ArchitectAntrim - Angus Mackenzie ArchitectAntrim - Angus Mackenzie Architect

Antrim

Botany, 2013

A new open plan kitchen, family room, laundry and dining room was added to the rear. The entire NE corner of the building can be opened via large timber sliding doors, allowing controlled natural ventilation, and the ability to change between a warm internal dining room, or a covered outdoor dining area. The NE aspect focus’s on the neighbours mature tree, and leads out to bench seating beneath a pergola, which over time will be further covered with flowering vines. Natural materials have been used throughout including travertine tiles and pavers, (laid over a concrete slab on ground) and timber windows and doors. The site is overlooked by neighbours, on three sides so the new first floor ‘sleeping box’ needed to have carefully positioned windows. Operable screens and blinker box’s provide framed views and privacy.

Waverley house - Angus Mackenzie ArchitectWaverley house - Angus Mackenzie ArchitectWaverley house - Angus Mackenzie ArchitectWaverley house - Angus Mackenzie Architect

Waverley house

Waverley, 2013

Simple alts and adds to a semi detached house on a tight urban site. Face bricks were reused from the demolished walls. The existing external walls and building footprint were largely retained, with a new concrete floor and large timber framed window and door openings, connecting to outdoor spaces. These openings provide alternative ways of using the open plan space and make the most of a small urban site. A new first floor addition has two bedrooms and a bathroom with windows providing views over the roofs of the neighbourhood. Large eave overhangs and considered sunshades protect glazing from Summer sunlight, and work well with the above average considered insulation specification to keep the house cool in Summer and warm in Winter. The project was assessed using the NSW Housing Code, which turned out to be a time efficient and smooth process for all parties involved.