BIJL Architecture

BIJL Architecture logo

BIJL Architecture
Suite 7 100 Penshurst Street WILLOUGHBY NSW 2068 Australia

At BIJL ARCHITECTURE we delight in providing excellent design solutions and quality architectural services by engaging in a collaborative project approach with all of our clients. We are an award winning practice with over 17 years of demonstrated expertise in quality residential projects, including single dwellings, alterations + additions, interiors, refurbishments and multi-residential developments. We also have extensive experience in Commercial, Educational and Community projects, and enjoy working with heritage and period buildings. Bijl Architecture has completed a range of projects across Sydney and in Newcastle, Lake Macquarie and the Hunter Region.

Driving directions to BIJL Architecture on map

Phone: 0299587950

BIJL Architecture on Google Maps

Projects:

Naremburn House - BIJL ArchitectureNaremburn House - BIJL ArchitectureNaremburn House - BIJL ArchitectureNaremburn House - BIJL Architecture

Naremburn House

Naremburn, NSW, 2013

The Naremburn House is a new dwelling located on the edge of a conservation area, and the design opportunities for the project were significantly defined by a variety of planning, heritage and architectonic criteria generated by the site, context and client brief. Our clients desired a contemporary home that was robust and embraced longevity. It was important for the design to balance the typical single dwelling accommodation of living spaces, bedrooms and services areas with a sensibility beyond the everyday ‘ to become a place in which to reflect and respond to the demands of life. Key to the resultant design is the deployment of a refined material palette across the folded and counterbalanced surfaces and volumes that create the dwelling’s distinct form and interiors. The folding and movement of the floorplates across the site is a strategy to maximise the use of the site with respect to environmental opportunities and planning constraints. Asymmetry and subtle spatial manipulations are utilised to ensure that scale and proportion are successfully dealt with, from the front door and entry foyer, through to the open plan living spaces, pool and garden areas, and upstairs to the bedrooms and bathrooms.

Collaroy House - BIJL ArchitectureCollaroy House - BIJL ArchitectureCollaroy House - BIJL ArchitectureCollaroy House - BIJL Architecture

Collaroy House

Collaroy, NSW, 2013

This project involved substantial alterations and additions to a partly renovated red-brick 1950s home in Collaroy, Sydney. Perched on a very steep site with challenging access but extensive views and excellent aspect, the project involved retaining the existing building volume as a base for an entirely new upper storey which was to contain open plan living spaces as well as a rumpus and service areas. The lower ground level was also to be extended for further accommodation, and the three levels were to be connected by both internal and external feature stairs that were to provide flow and aesthetic continuity to the completed house. A plunge pool and further development and integration of the already extensive landscaping was also required. The design approach for the project was to utilise the expansive front setback to create improved streetscape connection and create a real relationship between the dwelling the site. The new front entry stair rises in a series of flights that control the pace of entry, whilst also providing an amenable undercroft that gives privacy to the lower ground floor level. The original main floor level is now at the centre of the dwelling’s volume and contains the bedrooms and serviced areas. At the upper level, the open lounge space and enclosed rumpus room straddle the centrally located kitchen which looks out to both a generous dining area bal

Florence Street House - BIJL ArchitectureFlorence Street House - BIJL ArchitectureFlorence Street House - BIJL ArchitectureFlorence Street House - BIJL Architecture

Florence Street House

Cremorne, NSW, 2010

The existing dwelling was a single-storey brick bungalow elevated above the street, with a cramped plan which under-utilised the site opportunities. The clients wanted a unique contemporary aesthetic married with an expanded functional program and a strong connection to the outside. Our solution was to simplify the ground floor plan, clarify the spatial flow and frame views both internally and to the rear yard. The new entry stairs are veiled from the street via a freestanding timber screen.

Tags:

TOP Australian Architects